Generella riktlinjer för ombyggnationer: http://media.brfgrimskar.se/wp//2014/11/Rivning_ombyggnad_140122.pdf
Vi vill också passa på att förtydliga att du får ta ansvar för byggsopor och gamla möbler själv och inte lämna det i föreningens återvinningsrum.
Policy vid radiatorbyten (element)
När ett element gått sönder pga. ålder eller av annat skäl behöver bytas är föreningens policy följande:
- Föreningen står för en standardmodell, s.k. panelradiatorer (av modell http://lenhovdaradiatorfabrik.se/produkt/lp-kompakt eller motsvarande)
- Om boende istället föredrar en annan modell, t.ex. sektionsradiatorer i äldre stil (http://lenhovdaradiatorfabrik.se/produkt/klassisk-sektionsradiator eller motsvarande) står boende för mellanskillnaden mellan denna och föreningens standardmodell
Ventilation och köksfläkt
Det inte tillåtet att ändra inställningen av tallriksventilerna i kök och badrum. En ändring av inställningen rubbar jämvikten för att andra lägenheter ska få rätt ventilation i alla rum.
Att direktansluta köksfläkten till husets ventilationskanal är av samma skäl otillåtet. Endast köksfläkt av typen kolfilter får monteras i lägenheterna.
Av samma skäl är det inte tillåtet att ändra inställningen/injusteringen av frånluftsventilerna i badrum och kök.
Balkonger och inglasning
Boende ansvarar för underhåll av invändiga ytor. Föreningen för utsidan t.ex. utsida av balkongfront.
Föreningen tillåter i dagsläget inte nya inglasningar av balkonger. Det rör sig om både estetiska och underhållstekniska skäl. Vi har t.ex. en fasadrenovering framför oss inom några år och detta medför extrakostnader när den behöver monteras ned i samband med det. Vi vet även att vi har en hel del putssläpp på sina håll som sannolikt förvärras av att man borrar ännu mer. Styrelsen anser också att det är att föredra av estetiska skäl att fasaden hålls så intakt och enhetlig som möjligt.
Av ovanstående skäl tillåts heller inte montering av markiser eller något annat som monteras på husens fasader.
VVS-armaturer
Vid utbyte av kranar och blandare skall välkända märken såsom FM Mattsson, Mora, Gustavsberg, Oras användas. Detta för att dessa är erkänt bra och tåliga. Vid köp av billigare märken är tåligheten ofta sämre med packningar som kan börja läcka, materialet i kopplingar håller inte och blandningen mellan varmvatten och kallvatten blir fel hos andra boenden om det vill sig illa.
Exempel på billigare märken som många rörmokare inte vill installera kan vara s k ”no-name” blandare inköpta på Rusta, Bauhaus, Clas Ohlson, Biltema, Jula och liknande affärer. Blandare inköpta på IKEA har ett tveksamt rykte bland branschfolk och bör också undvikas.
Köksluckor och dörrar
Lägenheterna i våra fastigheter innehåller fina originaldörrar och köksskåp. Du som väljer att ändå byta ut dem; kontakta oss i styrelsen så tar vi gärna hand om dörrar och skåpsluckor. De är efterfrågade av många och gjorda av fint kärnvirke.
Skicka ett mejl, så kan vi tillsammans bära bort det du/ni inte vill ha, till lagret som föreningen har. Du mejlar till: styrelsen@brfgrimskar.se. Skriv renovering i ämnesraden, så kommer ditt mejl rätt.
På så vis sparar vi en bit kulturhistoria och gör det enklare för dem som vill återskapa/renovera gamla kök eller saknar dörrar i sin lägenhet. Dessutom är det både klimatsmart och ekonomiskt.
Du som saknar dörr eller lucka i din lägenhet kan så klart också höra av dig för att se om något av det vi har passar i din lägenhet.